Полезно за багажа

Безспорно самолетният транспорт е най-удобен. Единственото, което затруднява нашите клиенти са размерите на чантите и куфарите, които са включени в цената и са на доплащане.Тук, систематизираме правилата за размерите на безплатен и платен багаж с две от най-използваните авиокомпании, а именно Wizz Air и Ryan Air.

1. Размери на багаж, включен в цената, както и на доплащане, по правилата на Wizz Air:

Считано от 1 ноември 2018 г. всички пътници ще имат право да вземат на борда един безплатен ръчен багаж с максимален размер 40 см x 25 см x 20 cм, като багажът трябва да бъде поставен под седалката пред тях.


Пътниците, които са закупили WIZZ Priority, ще имат право да вземат допълнителен багаж на колелца, чиито размери не бива да надхвърлят 55 x 40 x 20 cm. Това означава, че багажът Ви ще бъде през цялото време с Вас, в салона на самолета, като ръчен багаж. За него важат и всички изисквания за ръчен багаж - забранени са всички остри, режещи, опасни, запалими предмети, както и течности над 100 мл. За подробна информация можете да посетите сайта на превозвача от ТУК>>>.

В допълнение Wizz Air въвежда нов тип чекиран багаж с тегло до 10 kg, чиито размери не бива да надхвърлят 55 x 40 x 20 cm. При чекирания багаж имате ангажимент да регистрирате Вашия багаж на гише на превозвача преди самия полет. За този вид багаж няма ограничение за течности и остри предмети. Повече информация можете да прочетете от ТУК>>>.   


Размер и тегло на чекираният багаж: Чекираният ви багаж не може да е по-голям от: Ширина: 149 cm; Височина: 119 cm; Дължина: 171 cm. 

Видове чекиран багаж: 10 kg ; 20 kg ; 32 kg.

2. Размери на багаж, включен в цената, както и на доплащане, по правилата на Ryan Air:

Имате право да вземете на борда 1 малка ръчна/лична чанта, която трябва да се побира под седалката пред Вас с размери 40 см х 20 см х 25 см. Някои примери са ръчна чанта, чанта за лаптоп и малка раница.

Пътниците, които са закупили Приоритет и 2 чанти ръчен багаж, могат да вземат на борда 1 допълнителна чанта от 10 кг, която трябва да се побира в оразмерителя за багаж, не повече от 10 кг и размери 55 см х 40 см х 20 см. За него важат и всички изисквания за ръчен багаж - забранени са всички остри, режещи, опасни, запалими предмети, както и течности над 100 мл. За подробна информация можете да посетите сайта на превозвача от
ТУК>>>


Видове чекиран багаж: 10 kg чекиран багаж; 20 kg чекиран багаж. 

При чекирания багаж имате ангажимент да регистрирате Вашия багаж на гише на превозвача преди самия полет. За този вид багаж няма ограничение за течности и остри предмети. Повече информация можете да прочетете от ТУК>>>. 

Какво мога да нося в ръчния си багаж? 
Защо не мога да нося течности в ръчния си багаж? Какви са мерките за сигурност на летищния терминал и защо ме засягат?

Както вече знаем, ръчният ни багаж пътува с нас в салона на самолета, поради което, от съображения за сигурност, има правила за ръчния багаж, които трябва да спазим, за да не ни бъдат конфискувани ценни за нас вещи.

Ще изброим забранените предмети:

НЕДОПУСТИМИ В САЛОНА НА САМОЛЕТА:

Работни инструменти (инструменти, които могат да бъдат използвани за причиняването на сериозно нараняване или могат да застрашат безопасността на самолета), включително: лостове; дрелки и аксесоари към тях, включително безжични преносими дрелки със захранване; инструменти с остриета или подобни накрайници, които са по-големи от 6 cm и могат да бъдат използвани като оръжие, например отвертки и длета; триони, включително безжични преносими триони със захранване; горелки; пневматични пистолети и пистолети за пирони.

Предмети с остър връх или остър ръб (предмети с остър връх или остър ръб, които могат да бъдат използвани за причиняването на сериозно нараняване), включително: предмети, предназначени за сечене, като брадви, секири и сатъри; шила и секачи за лед; ножчета за бръснене; макетни ножчета; ножове с остриета с дължина повече от 6 cm; ножици с остриета с дължина повече от 6 сантиметра, считано от оста; оборудване за бойни изкуства с остър връх или остър ръб, мечове и саби.

Устройства за зашеметяване (устройства, създадени с цел специално да зашеметяват или отнемат способността за движение), включително: устройства за зашеметяване, като електрошокови оръжия от всякакъв вид устройства за зашеметяване и убиване на животни; вещества, газове и спрейове, причиняващи временна недееспособност, като например лютиви спрейове, сълзотворен газ, киселинни спрейове и отблъскващи животни спрейове. 

Тъпи предмети (предмети, които могат да бъдат използвани за причиняването на сериозни наранявания, когато с тях бъде нанесен удар), включително: бухалки за бейзбол и софтбол; палки от всякакъв вид; оборудване за бойни изкуства. 

НЕ СЕ ДОПУСКАТ В САЛОНА И В БАГАЖА ЗА ЧЕКИРАНЕ:

Експлозиви и запалителни вещества и устройства (експлозиви и запалителни вещества и устройства, които могат, или изглежда да могат, да бъдат използвани за причиняването на сериозни наранявания или за излагането на самолета на сериозна опасност), включително: амуниции; детонатори; други детонатори и фитили; имитации на взривни устройства; мини, гранати и други взривни военни материали; фойерверки и други типове пиротехнически материали; създаващи дим касети и пълнители; динамит, барут и пластични експлозиви.

Пистолети и други огнестрелни оръжия или устройства, които могат да изстрелват предмети (устройства, които могат, или изглежда да могат, да бъдат използвани за причиняването на сериозни наранявания чрез изстрелването на предмет), включително: огнестрелни оръжия от всякакъв тип, като пистолети, револвери и пушки; пистолети играчки, имитации на огнестрелни оръжия, които може да бъдат сбъркани с истински оръжия; компоненти на огнестрелни оръжия, с изключение на телескопични мерници; оръжия, използващи компресиран въздух и въглероден диоксид, като пистолети, въздушни пушки и такива със сачми; сигнални и подобни пистолети; лъкове и стрели; пушки копия и харпуни; прашки и катапулти. Пожарогасители; Фойерверки; Горива; Туристически газови бутилки; Батерии; Боя.

Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме "бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.